Hogyan neveljünk jól működő, szófogadó kutyát?

Mindenki jól működő, szófogadó kutyára vágyik, ez teljesen nyilvánvaló… 😉 … tehát az elvárás oldal egyértelműen adott a gazdik részéről, és bizony, hogy célt érjenek, igen sokat kell pakolni a serpenyő másik oldalába is. A probléma inkább innen ered, mert ez már nagyon sokszor elmarad sajnos. Mitől lesz jól működő egy kutya? 🙄
Mindenki jól működő, szófogadó kutyára vágyik, ez teljesen nyilvánvaló… ☺️
… tehát az elvárás oldal egyértelműen adott a gazdik részéről, és bizony, hogy célt érjenek, igen sokat kell pakolni a serpenyő másik oldalába is. A probléma inkább innen ered, mert ez már nagyon sokszor elmarad sajnos.
Mitől lesz jól működő egy kutya? 🙄
Ez alapjaiban már egy összetett kérdés, hiszen a jó, és pontos feladatvégrehajtás, akár pl. a behívhatóság, önmagában feltételezi a jól kialakított motivációt, a megfelelően jó kapcsolatot, és a közösen a kutyával eltöltött sok hasznos időt. Ezek mind elengedhetetlen pillérei a kutya gazda kapcsolatnak, és itt most említsük meg a sok, “tujaként” a kertben tartott kutyus sanyarú életét, akiknek a gazdái simán rávágják minden kérdésre, hogy elég nagy neki a kert rohangálni… na ők gondoljanak vissza a Covid alatti bezártságra… 😬 Nem olyan jó buli az egy idő után… A kutyának is külső ingerekre van szüksége, és ezt a kertben nem kapja meg, 1 hét alatt megismeri a kert minden apró fűszálát… 😔. (Itt szokott előfordulni az ördögi kör… a csapda… nem visszük a kutyát… jó vigyük ki… kint megőrül a kutya… ne vigyük a kutyát… nincs hozzászokva a magas ingerkörnyezethez, és az összenyomott rugó elpattan, a kutya meg megy vissza a “sittre”. 😔)
Szóval a kutyával foglalkozni kell! Feladatot kell adni nekik, olyan ingerkörnyezetre alapozva, ahol később a szófogadást is elvárjuk… hogy bármilyen szinten is érezzék, hogy meg kell felelniük, fontos pillérei a kutya gazda kapcsolatnak. Céltalanul élni, csak úgy lenni, nekünk embereknek sem felüdülés, tunyaság, érdektelenség és legtöbbször betegségek kialakulásához vezet. Egy ösztönlény esetében, ahol ez az ellaposodás még erőteljesebb, sajnos hatványozottan igaz.
Tehát a kutyával foglalkozni kell…
Közösen eltöltött hasznos idő! Sok kutyus esetében már a séta is megváltás lenne, de ennél érdemes bőven többet adni nekik. A feladatozás, az új feladatok tanulása, a koncentrációval megfűszerezett feladatsorok mind mind elképesztően jó hatással vannak a kutyusok mindennapjaira. Kiegyensúlyozottá válnak, várják az újabbnál újabb kihívásokat, és felszínre tör bennük, hogy milyen fantasztikus a gazdival együtt csinálni valamit, megfelelni bizonyos elvárásoknak.
A csoportos és egyéni óráinkon is azért tanítjuk például a magas koncentráció melletti lábnál követést, mert figyelmet alakít hosszú távon feladatvégrehajtás közben is, bizalmat épít a gazdi felé (nézz fel az égre, nézd tartósan, de közben lépkedj előre az ismeretlenbe 🤗 hupsz… 🤪), és kész feladatnak pedig igencsak pöpecül mutat majd 🤪🥳.
A feladatok pontossága másodrendű, ugyanakkor jól, pontosan megtanítani egy feladatot sokszor ugyan annyi idő, mint rosszul, ráadásul lehet, hogy később majd a rosszul tanított feladat kicsit keresztülhúzza a számításainkat egy új tanításánál. Ilyenkor érdemes eldönteni, hogy szakember segítségével haladjunk tematikusan (nálunk így zajlanak az egyéni foglalkozások is), vagy belevágunk egyedül valahogy. Ezt mindenkire rábízzuk, de sajnos nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy a legtöbb gazdi már csak problémák, hibák kiküszöbölése miatt keres fel minket, holott az elejétől jól csinálva sokkal egyszerűbb lett volna, fele idő és energiabefektetéssel. Sokan későn eszmélnek, és a sok kudarc a hibás végrehajtás beidegződése miatt elveszi a kedvet, és a még következetesnek gondolt gazdikat is hamar felőrli… majd a kutya visszakerül a kertbe, és onnan sosem lép már ki… mert jön a korábban említett csapda… szóval tanítsátok a lehető legkorábban, a legtöbb mindenre a kutyusaitokat, ne féljetek a magas ingerkörnyezettől, később éveken át meghálálja majd! 🥳🤗
Az elvárások pontosítása is fontos a “jól működéshez”, hiszen ha azok túl magasak, akkor teljesíthetetlenek lesznek, ha viszont túl könnyen megugorhatóak, az megint céltalanságba billentheti a mindennapokat… arról ne is beszéljünk, amikor az elvárások teljes hiányában a széttutujgatás kerül előtérbe, na ott aztán rendesen felborul a kiegyensúlyozottság, és hamar megjelennek a viselkedésproblémák…
Találjuk meg az egyensúlyt…
Ahogy az élet minden területén egészséges, ha megtalálunk egy szélsőségektől mentes állapotot, ahol “jut is marad is”, a kutya nevelésénél sincs ez másképp, ugyanakkor mivel kitartó, magas energiaszinttel rendelkező állatokról van szó, emberi oldalról nehéz “túltolni”.
Mi mindenkit arra sarkallunk, ha teheti menjenek el kutyaiskolába, keressenek fel egy jó trénert, és ezt a kutya családba kerülésekor lehető leggyorsabban tegyék meg, hiszen a szabályok kialakítása, a kapcsolatépítés az első találkozáskor kezdődik, és amit akkor lehet, azt bármikor lehet majd később is… ☺️